• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Interview: Sådan forvaltes en passiv fond

Hvorfor har Danske Invest et investeringsteam i de fonde, der er passivt forvaltet, og hvad laver de? Vi har talt med Anders Krenk Aagaard, der er ansvarlig for Danske Invests indeksfonde.

I det seneste årti har de passive investeringer vundet større udbredelse og udgør i dag en væsentlig del af de globale finansmarkeder. Det er en investeringsstil, hvor det ikke handler om at ”slå markedet”, som tilfældet er med aktiv forvaltning. I stedet handler det om at få det samme afkast som det aktie- eller obligationsmarked fonden afspejler. Dermed overlades udviklingen i fonden i højere grad til markedskræfterne uden menneskelig indblanding. Eller gør de? For, hvorfor har Danske Invest, der er Danmarks største udbyder af indeksfonde, et team af investeringsspecialister ansat til at styre de passive fonde? Vi har talt med Anders Krenk Aagaard, der har ansvaret for indeksfondene i Danske Invest.
 

Hvorfor er der behov for et investeringsteam i en ”passivt” forvaltet fond?

Det er der flere gode grunde til. Vores fornemmeste opgave er at sammensætte investeringerne i fondene, så investorerne får et afkast, der ligger så tæt på markedsafkastet som muligt. I praksis betyder det, at vi udvælger og optimerer investeringerne i vores indeksfonde, så de samlet set følger det marked, de afspejler.

Tag fx vores USA fond. I skrivende stund fylder Apple ca. fem procent af det samlede aktiemarked i USA. For at replikere markedet bedst muligt skal Danske Invest USA Indeks derfor have fem procent Apple-aktier i porteføljen. Med mere end 600 aktier, alene i det amerikanske aktiemarked, er det vores opgave at tilpasse porteføljen, så den til hver en tid følger det underliggende marked mest muligt. Til den opgave læner vi os op af stærke datadrevne optimeringsværktøjer, som hjælper os med at afspejle markedet, uanset hvordan markederne udvikler sig.
 

Hvor ligger den største forskel i at arbejde med passiv forvaltning i forhold til aktiv?

Helt grundlæggende har passive og aktive forvaltere to forskellige perspektiver i forhold til investering. I en passiv fond arbejder vi overvejende oppefra og ned. Populært kan man sige, at vi sidder i helikopteren og kigger ned på markedet som en helhed. Vores opgave er ikke at vurdere potentialet i de enkelte selskaber, vi er investeret i. Det er ikke vores opgave at forudse, hvordan markederne udvikler sig i fremtiden. Vores opgave er at efterligne og afspejle markederne, som de er her og nu.

Vores kollegaer i de aktivt forvaltede fonde har et andet perspektiv. De kigger på markedet nedefra og op. Det betyder, at de vurderer hvert enkelt selskab grundigt, inden de vælger at investere i det. Der foregår en løbende analyseproces, hvor de nøje udvælger et eksklusivt udvalg af investeringer, som de vurderer vil kunne skabe et bedre afkast end det generelle marked. Det har den synlige konsekvens, at de aktivt forvaltede fonde ofte er investeret i en mindre del af markedet, da en lang række investeringer sorteres fra. Afkastet i en aktivt forvaltet fond kan dermed også afvige væsentligt fra afkastet på det generelle markedet.
 

Betyder det, at arbejdet i en indeksfond kan laves af en computer alene?

Nej. Der ligger stadig et vigtigt investeringshåndværk bag forvaltningen af indeksfondene. Vores arbejde kræver aktive og analytisk baserede valg dagligt. Et eksempel er vores arbejde med bæredygtigheden i fondene. I Danske Invest er ingen af vores fonde investeret i selskaber, der baserer sig på kul, kontroversielle våben, tjæresand eller tobak. Det betyder, at vi har et tæt samarbejde med det 19 mand store team, der udelukkende arbejder med bæredygtighed. De bæredygtige fravalg giver nogle særlige udfordringer, da vores vigtigste opgave er, at de samlede investeringer skal afspejle hele markedet. Derfor tager vi nogle analytiske valg baseret på avancerede statistiske og matematiske optimeringer, for at finde de investeringer, der har de samme investeringsmæssige egenskaber, som de fravalgte selskaber.

 
Har du så en holdning til, hvad der er bedst? Aktivt eller passivt forvaltede fonde?

Nej. Jeg ser det ikke som et spørgsmål om, at det ene er bedre end det andet. Begge tilgange til investering kan være relevante for de fleste investorer. Der er flere gode grunde til at vælge en aktivt forvaltet fond. Fx hvis du gerne vil have en fond med en særlig investeringsfilosofi, eller hvis du gerne vil vælge en fond, der potentielt giver et højere afkast end resten af markedet.
De fonde, som jeg har ansvaret for, kan til gengæld levere et afkast, der ligger tæt på markedsafkastet efter omkostninger. De kan dermed være en god og billig måde at få spredt sin risiko, ved at være investere bredt i en region eller sektor.
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.